Billericay Town FCs historie

Billericay Town ble stiftet i 1880. Det gjør klubben til den 11. eldste klubben i Essex.

Klubben var en ren amatørklubb i de første årene, men etter at den profesjonelle ligaen ble stiftet, forekom det også at spillere ble betalt i amatørligaen. Dette førte til at et permanent skille ble innført mellom klubber i FA (de profesjonelle) og klubber utenfor.

I 1890 ble Billericay en av klubbene i Romford & District League, og deltok i denne ligaen inntil 1914. Etter at første verdenskrig var over, ble det etablert en ny liga, kalt Mid-Essex League, og Billericay Town spilte i denne fram til 1947.

Sesongen 1947/48 ble klubben med i Southern Essex Combination League, og var der fram til 1966, da klubben var en av initiativtagerne og stifterne av Essex Olympian League, som sener ble til Essex Intermediate League. I denne ligaen spilte klubben fem sesonger, da de rykket opp til Essex Senior League, som de også var med på å stifte.

I denne ligaen spilte klubben i seks sesonger, og vant den tre ganger, samt kom på andreplass to ganger og på tredjeplass en gang. Billericay Town vant også League Challenge Cup – en cup som bare ble arrangert en gang. De vant også The League Cup (må ikke forveksles med nåværende ligacup, som er for klubbene i de fire profesjonelle divisjonene), fire ganger, og var tapende finalist en gang.

I 1977 kvalifiserte klubben seg for en ny liga, Athenian League og vant både serien og den tilhørende cupen i sin første sesong. I 1978/79 ble de nok en gang serievinnere, og da ble de for første gang tatt opp i Isthmian League, det ligasystemet klubben spiller i nå.

Som medlem i Essex Senior League vant klubben F.A.Vase-cupen i 1976 etter å ha slått Stamford 1-0 etter ekstraomganger på Wembley. Også sesongen etter, i 1976/77, kom klubben til Wembley igjen og vant 2-1 over Sheffield, verdens eldste fotballklubb. På veien til finalen slo Billericay ut ikke ukjente Nottingham Forest.

Billericay Town ble den første, og fremdeles eneste, klubben som har vunnet F.A.Vase-cupen tre ganger på rad, da de i 1979 slo Almondsbury Greenway 4-1 i finalen. Denne kampen ble også spesiell på en annen måte, på grunn av et hat-trick av Doug Young. Det var nemlig det første hat-tricket som ble laget på Wembley siden Geoff Hurst gjorde det samme under finalen i fotball-VM i 1966!

Hjemkomsten etter FA-Vase-triumfen

Billericay Town deltok i årene framover i F.A.Trophy-cupen fram til sesongen 1989/90, da klubben igjen var aktuell for spill i F.A.Vase. Denne gangen nådde klubben fram til kvartfinalen, der de tapte 0-1 for den klubben som senere vant finalen, Bridlington.

Etter at Billericay rykket opp fra Athenian League til Isthmian League, fortsatte suksessen til klubben, og i sin første sesong i den nye ligaen, vant klubben 2.divisjon med 17 poeng foran neste klubb, og scoret 100 mål på 36 kamper, en rekord bare slått av deres 105 mål på 34 kamper i Essex Interediate League sesongen 1969/70.

Påfølgende sesong endte klubben på andreplass i 1.divisjon, med bare Bishops Stortford foran seg på tabellen, og ble dermed den første klubben i historien til Isthmian League , som har klart å rykke opp to sesonger på rad etter å ha kommet inn iligaen.

Billericay spilte deretter fem sesonger i Premier-divisjonen til Isthmian League, med 10.plass som beste plassering, før de sesongen 1985/86 rykket ned i 1.divisjon. Deretter rykket klubben ned i 2.divisjon igjen, etter å ha vært to sesonger i 1.divisjon. Klubben ble i 2.divisjon fire sesonger, og rykket opp igjen til 1.divisjon i 1991/92, da de ble nummer tre.

Denne sesongen satte Billericay også klubbrekord ved å spille 15 kamper på rad uten å tape. De vant også noe kalt Essex Thames-Side Trophy.

Billericay Town ble fullverdige medlemmer av F.A. i 1993, etter å ha søkt hvert bidige år siden 1986.

Sesongen 1996/97 glapp opprykket til Premier-divisjonen i siste kamp. Klubben tapte bokstavelig talt på målstreken, og på målforskjell. Hadde Billericay vunnet siste ligakamp mot Berkhamstead Town, ville klubben rykket opp, men istedenfor tapte vi 0-2 og endte på femteplass.

Sesongen 1997/98 rykket klubben endelig opp i Premier etter å ha blitt nummer to i 1.divisjon. Denne sesongen klarte klubben også å kvalifisere seg for første ordinære runde i FA-cupen for første gang. Oppgjøret mot Wisbech Town endte imidlertid med tap 2-3.

Debutsesongen 98/99 endte med 7.plass.

Sesongen 2017-2018 rykket klubben opp til National League South etter å ha vunnet Isthmian League Premier.