FA Vase 40 år

Billericay Town skrev seg inn i historiebøkene sent på 70-tallet, da de ble det eneste laget som har vunnet FA Vase tre ganger. Det skjedde i 1976, 1977 og 1979.

I den siste finalen, mot Almondsbury Greenway, vant laget 4-1 og spissen Doug Young scoret hat-trick. Det var det første hat-tricket som ble scoret i en offisiell kamp på Wembley siden Geoff Hurst gjorde det samme i VM-finalen i 1966. Doug Young var for øvrig i flere proffklubbers søkelys, men måtte legge opp på grunn av skader.

FA Vase er en fotballturnering for de nedre regionale divisjonene i engelsk fotball. Inntil 1974 hadde man FA Amateur Cup, men i 1974 begynte spillere i de øverste amatørklubbene å tjene penger og da splittet man turneringen opp i FA Trophy og FA Vase.

Det er nå bare lag i 9 nivå i England og under som får spille i FA Vase.

Sammen med Doug Young.

I forbindelse med 40-årsjubileet ble det laget en jubileumsfilm via såkalt folkefinansiering – crowdfunding.

Den inneholdt film fra finalene og intervjuer med flere av spillerne på den tiden. Mange av disse opptakene har vært vanskelige å få tak i og mange av opptakene består av 16 mm-film!

Undertegnede har hatt gleden av å treffe flere av disse på New Lodge, både managerlegenden John Newman og FA Vase-legenden Doug Young. Begge var utrolig hyggelige folk, og jeg håper at det er mulig å treffe dem igjen en gang.

Under kan du se hele filmen på YouTube. Det er en ganske utrolig historie – og vel verdt tiden!