Hva er non-league?

Billericay Town er en klubb som spiller i non-league. Men hva betyr egentlig det? Vi skal gjøre et forsøk på å forklare den engelske fotballpyramiden…

De fleste kjenner nok godt til Premier League der alle de store lagene – med flere tusen medlemmer i den norske supporterklubbene – ligger. En god del kjenner nok også til Championship – som er divisjonen under. Samt League One og League Two.

Alle disse er profesjonelle ligaer med opprykk og nedrykk slik som vi kjenner til fra Norge. De tre divisjonene under Premier League er også kjent som The Football League.

Utenfor The Football League holder non-league-klubbene til. Det har vært en del omorganisering de siste årene, så nå er det offisielle navnet The National League.

Klikk på bildet for større versjon!

Også spillere i non-league blir lønnet, men her varierer det svært mye i lønnsnivå, og kan stort sett ikke sammenlignes med nivået i de fire øverste ligaene. Jo lenger ned i systemet/pyramiden du kommer, jo mindre blir lønnsbudsjettet. Noen lag lønner enkelte nøkkelspillere, noen spillere jobber ved siden av og noen får bare dekket reiseutgifter. Jo lenger ned i systemet, jo mer øker statusen som amatør, ikke profesjonell.

Opprykk i dette systemet er også avhengig av andre faktorer enn plasseringen på tabellen. Lag kan vinne en divisjon, men ikke ha økonomi eller baneanlegg som tilfredstiller kravene for å spille på et nivå lenger opp i pyramiden. Lag kan også søke om å bli tatt opp i en liga.

Den rene amatørfotballen finner man i The Sunday League, som ligger utenfor National League-systemet og spiller kampene sine på søndager istedenfor på lørdager, som er hovedkampdagen blant klubbene i pyramiden. Denne ligaen kalles gjerne også for «publigaen» ettersom mange puber stiller egne lag. Den kan vel nesten beskrives som en blanding av amatørfotball og bedriftsfotball.

FA-cupen er åpen for alle lag i pyramide-systemet, her må non-league-lag søke om å bli med, og det spilles flere kvalifiseringsrunder før man kommer med i den første offisielle runden i FA-cupen.

Deretter har man også to andre cuper, FA Trophy og FA Vase. Trophy er for klubber som spiller i  National Conference, Conference North og Conference South, samt Southern League, Isthmian League og Northern Premier League, altså på nivå fem, seks, sju og åtte.

Klubber i nivåene under spiller i FA Vase. Det er turneringen som Billericay Town vant tre ganger på 70-tallet – som eneste lag hittil!

 

I tillegg til disse tre store og landsomfattende cupturneringene har gjerne hver region og/eller liga sine egne cuper. Billericay spiller for eksempel i Essex, og Essex har sin egen county cup. Isthmian league – der Billericay spilte før – har også sin egen ligacup.